RSS-Länkar

Vad är RSS-flöde?

Nyhetsflöden tillåter att du ser när webbplatser har lagt till nytt innehåll. Du får de senaste uppdateringarna och videorna skickade till ett och samma ställe så snart de har publicerats utan att du behöver besöka webbplatserna som du hämtade flödet från.

Flöden kallas även RSS. Det pågår en viss diskussion om vad RSS står för men de flesta godkänner "Really Simple Syndication". Förenklat är flöden webbsidor som är avsedda att läsas av datorer snarare än människor.

Hur gör jag för att börja använda flöden?

I allmänhet är det första du behöver något som kallas en nyhetsläsare. Detta är en programvara som kontrollerar flöden och låter dig läsa alla nya artiklar som har lagts till. Det finns många olika versioner, varav vissa nås via en webbläsare och vissa är nedladdningsbara program.

Med webbläsarbaserade nyhetsläsare kan du hålla dig uppdaterade med dina RSS-flödesprenumerationer från vilken dator som helst, medan nedladdningsbara program tillåter att du lagrar dem på din dator på samma sätt som du antingen hämtar din e-post via Outlook eller sparar dem på en webbaserad tjänst som Hotmail.

När du har valt en nyhetsläsare behöver du endast bestämma vilket innehåll du vill ta emot. Till exempel, om du vill få den senaste europeiska undersökningsinformationen klickar du på den orange knappen på höger sida.

Om du klickar på RSS-knappen kan du prenumerera på flödet på olika sätt, bland annat genom att dra flödets URL-adress till din nyhetsläsare eller genom att klippa och klistra in samma URL i ett nytt flöde i din nyhetsläsare. De flesta webbplatser som erbjuder flöden använder en liknande orange knapp medan vissa bara har en vanlig webblänk.

Vissa webbläsare, inklusive Firefox, Opera och Safari, söker automatiskt efter flöden till dig när du besöker en webbplats och visar en ikon när de hittar ett. Detta kan göra det enklare att prenumerera på flöden. För mer information om dessa, vänligen besök deras webbplatser.

Hur skaffar jag en nyhetsläsare?

Det finns en rad olika nyhetsläsare tillgängliga och nya versioner dyker upp hela tiden. Olika nyhetsläsare fungerar på olika operativsystem, så du måste välja en som fungerar med din dator.